2016. október 3., hétfő

Garancia


Legutóbb egy workshop kezdése előtt nekem szegezték a kérdést: „Mit garantálok (a workshop alatt)?”

A kérdés meglepett, megmosolyogtatott és elgondolkodtatott. Pár évvel ezelőtt még zavarba jöttem volna ettől a kérdéstől, most azonban a kérdés és az általa keltett gondolataim is leginkább szórakoztattak.Mit garantálok?

Két workshop között voltam épp és ez volt az a pillanat, amikor tudtam enni egy keveset. Lenyeltem hát a falatot és egyenes kérdésre egyenes választ adtam: „Semmit sem garantálok…”
Azt megígérhetem, hogy a legjobb tudásomat fogom adni, mert így működök. Nem is tudok ennél kevesebbet adni, hisz a tanítványaim sikere az én sikerem is. Ez ad folyamatos motivációt, erőt és kitartást ehhez rendkívül izgalmas, sok örömet okozó, de néha nehéz és sok energiát igénylő munkához.

Ezt az utat együtt járjuk, így a felelősség is közös. Te mész rajta, én meg kísérlek. Kölcsönösen ígéretet teszünk magunknak és egymásnak, hogy a legjobb tudásunkat adjuk, és beletesszük erőnket, hitünket, kitartásunkat, munkánkat. Ez elég szokott lenni a sikerhez, emellett a hosszú és kitartó gyakorlás után megjelenő fejlődés láttán mégis mindig képesek vagyunk meglepődni. :)

Garanciát azonban senki nem vállalhat a sikerre, mert akkor elvenné Tőled a kockázat vállalás felelősségét, elvenné Tőled azt, hogy érett, felnőtt döntést hozz, annak minden kellemes és kellemetlen következményével együtt.Garancia arra van, ha olyan filmet nézel, aminek ismered a végét. Bármekkora nehézséggel küzd is a főhős, végül sikerrel jár, mert kell a ’happy end’. Az Élet nem ilyen. Itt nem azt mozizod, hogy valaki a köves úton elesve felsérti a tenyerét, hanem Veled történik mindez.

Te hozod meg a döntést, hogy felállsz-e, miután elestél vagy úgy maradsz, és üres tekintettel bámulsz magad elé. Már pedig el fogsz esni, az szinte biztos. Elesel, hibát követsz el, mert, aki teszi a dolgát, az hibát is kell, hogy elkövessen. A hiba értékes, mert abból tudsz tanulni. Aki nem hibázik, nem is tanul, aki pedig nem indul el az önmaga felé vezető göröngyös úton, az lehet, hogy nem kockáztat, de nem is nyer semmit.

Ha kézenállás tanulására adod a fejed, a csuklód meg fog fájdulni, és Te próbára leszel téve. Eldöntheted, hogy a ’csukló hiszti’ hatására felhagysz a gyakorlással, vagy tovább mész és a fájdalmat legyőzve, hozzáerősíted a csuklódat a feladathoz.Itt dől el, hogy a kifogás vagy a kihívás mozgat inkább.

Lehet, hogy ez egyszerűen nem a Te sportod, lehet, hogy jobban jársz vele, ha valami mást tanulsz inkább, amihez több érzéked van.

Ha azonban felizzik Benned valami gyakorlás közben, ha érzed magadban a szenvedélyt, a kihívást, akkor nem lesz kérdés, hogy átmenj tűzön, vízen a győzelemért. Azért gyakorolsz, hogy megismerd magadban azt az erőt, amivel képes vagy a problémák, nehézségek fölé emelkedni, képes vagy az álmaidat megvalósítani.

Azért gyakorolsz, hogy megismerd magadban azt a részedet, amit igazán tudsz tisztelni. A fájdalmad, a félelmed, a szorongásod és az önkorlátozó hiedelmeid lesznek a legfőbb edzőtársaid. Velük kell, megküzdened nap, mint nap. Ebben a folyamatos küzdelemben edződsz meg igazán, mert ilyenkor vagy rákényszerítve hogy túlmenj a komfort zónádon újra és újra.

A ’ketrec’ biztonságosnak tűnik, azon belül ismerős a világ, még ha sokszor fájdalmas és megalázó is. Az igazi lehetőségek azonban ezen túl vannak. Ahhoz, hogy tényleg átmenj ebbe a jóval tágasabb, kényelmesebb és izgalmasabb világba, valódi motivációra van szükséged. Be kell, gyújtsd a rakétáidat, és vállalnod kell a döntéseddel járó felelősséget és kockázatot.Eljöttél kézen állni, mert vonzott ez az elképesztő egyensúly, ez a hihetetlen erő, ami ebben pózban rejlik. Valójában azonban nem a pózért jöttél, hanem azért, ami mögötte van. Önmagadért. Azért a részedért, amit elzártál magadtól a biztonság érdekében.

Eljöttél kézen állni tanulni és most ki vagy borulva, szét vagy esve, mert hirtelen szembesültél azzal a mérhetetlen félelemmel és fájdalommal, amivel a boldog, önfeledt, játékos, önmegvalósító részedet körbe vetted, nehogy előbújjon és újabb csalódást, újabb fájdalmat okozzon.

Rossz hírem van. Sajnos besétáltál a saját csapdádba. Most már nem úszhatod meg, bármilyen nehéz is, de dolgoznod kell magadon…  

Van azonban egy jó hírem is. Végre itt vagy, végre meghoztad a döntést, még, ha nem is teljesen tudatosan. Kezdődhet a munka, kezdődhet a gyakorlás, végre adtál egy igazi esélyt magadnak, és tudd, hogy nem vagy egyedül.

Vannak gyakorló társak, akik talán épp azzal a félelemmel küzdenek, ami most még Téged is korlátoz. Láthatod azokat is, akik már jó pár démonjukkal sikeresen megvívtak. Láthatod magad előtt az utat, ami mindenkinél más, és más, mégis ki van jelölve. Én pedig legjobb tudásommal kísérlek és hiszek Benned, jobban, mint Te magadban, mert ez a dolgom.Nekem az adja az erőt, mikor látom a szemedben az erőt, az őrület és megszállottság fényét. Egy pillanatra igazán hittél magadban és ez a hit átvitt a korlátaidon túlra. Ilyenkor hálás vagyok, hogy láthatom azt a csodálatos alkímiát, ahogyan a tekinteted megváltozik.

Tanárként én ettől esek igazán transzba. Ez az, amiért igazán megéri, és ez az, amiért nem garantálhatok Neked semmit.

Menj át a korlátaidon, győzd le a félelmet, a fájdalmat és mindent, ami elválaszt Téged az álmaidtól!

Ha egyszer elkezdted a gyakorlást, ennél kevesebbel ne érd be!

Mindent bele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése