2019. szeptember 16., hétfő

Egyensúly gyakorlatok kézenálláshoz: törzs

Az előző bejegyzésben az ujjak megfelelő használatáról és azt célzó, rávezető gyakorlatokról írtam.
Ez teszi ki az egyensúly durván 90 %-át. Most jöjjön a maradék 10 %, a törzs. Az, hogy fejjel lefelé is meg tudod a lábaidat mozdítani csípőből, egy nagyon fontos tény az egyensúlyozásban, viszont először érdemes fal mellett begyakorolni, mert egyáltalán nem könnyű ezt az egyszerű mozdulatot élesben kivitelezni.

Nagyjából egy fél tenyérnyire a faltól, falnak háttal lendülj fel úgy, hogy a medencéddel érd el a falat. Ezután forgasd be a medencéd úgy, hogy a csípőcsontod közelítse a bordakosaradat, majd a lábakat húzd el a faltól úgy, hogy azok vigyék a medencét is magukkal.

Először az a cél, hogy legyere a falról, később meg is foghatod a lendületet, beleállhatsz és szériázhatsz is (faltól el, megtart és vissza 5x), majd, ha jól be van már gyakorolva a mozdulat, összehozhatod ezt az ujjak és a tenyértő egyensúlyozó mozgásával, így téve tökéletessé az egészet.


Ugyanezt megteheted frontálisan, lábujjakkal a falnak támaszkodva is. Itt az előző blogban bemutatott, ujjas egyensúly gyakorlathoz képest van pár apró különbség. Most a medencét húzod el finoman a faltól, ami viszi magával a lábujjakat is. Még mielőtt hátrabillennél, ugyanúgy az ujjakba tolva tudsz visszajönni, vagy lábbal visszabicskázva is elérheted a talajt.

Az előző gyakorlathoz is kell egy erős váll mobilitás. Ez erre a gyakorlatra fokozottan igaz.



Végül legyen egy egyszerűbb, álló gyakorlat is. Itt, zárt lábbal, beforgatott medencével indítsd el hátra felé a medencét úgy, hogy a fókusz a keresztcsonton van és a medence viszi magával a felső testet is addig, amíg a sarkak el nem emelkednek. Ezután, még mielőtt túl billennél, forgasd magad alá a medencét úgy, hogy az hozzon vissza  a kiinduló helyzetbe.

Ugyanezt megteheted úgy is, hogy a bordakosarat közelíted a gerinced fel, illetve ezek különböző variációt is kipróbálhatod: Keresztcsont indít, bordakosár követi, fordítva és egyszerre.

Egy külön variáció lehet, ha a medencét hátra kiviszed, majd beforgatod magad alá, mintha egy gerinchullám alsó szakaszát csinálnád. A vége minden esetben a medence beforgatásával való visszatérés a kiinduló helyzetbe.



Ebben a gyakorlatban az a lényeg, hogy a reakció idődet pontosítsd, amennyire csak lehet, hogy egyensúlyozás közben tökéletesen szinkronban legyél a pillanattal, bármelyik irányba billenj is ki.

Szép napot és jó gyakorlást kívánok Neked. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése