2019. szeptember 16., hétfő

Egyensúly gyakorlatok a stabil kézenálláshoz: az ujjak

Sokat írtam már a kézenállás lelki, önismereti hátteréről és arról a terápiás útról, melyet a gyakorló bejár, ha nem csak a dolog fizikai része érdekli.

Legyen most azonban pár hasznos, technikai útmutató is arra, hogyan tudsz az egyensúlyra ráérezni. :) Nagyon fontos, hogy felébreszd az ujjaid aktivitását. A videóban bemutatott gyakorlatot bemelegítésként is szoktuk az órákon használni, mert nagyon jól fejleszti az ujjak toló erejét.


Sokszor nem az ujjak ereje hiányzik, hanem arról van szó, hogy a tolás irányát nem érzik még igazán. A következő videóban bemutatott gyakorlat az előző, függőleges toláshoz képest, a tolás vízszintes irányára vezet rá. Négykézláb helyzetben előre engeded a tested enyhe vállszögig, majd a test többi részét passzívan tartva, csak az ujjak toló erejét használva hozod a karokat újból függőlegesbe és enyhe negatív vállszögbe. Innen, az ujjak meglazításával engeded magad újra előre és tolod magad újból vissza.

Ha ez már megy, jöhet ugyanez elemelt térdekkel.


Ez a gyakorlat nagyon hasznos, de igazából nem szokott akkora kihívás lenni. Ami nehezebb, illetve a gyakorlat hatékonyságának egyfajta próbája is lehet, mikor ugyanezt fal mellett is kipróbálod. Először közel (kb 1 tenyérnyire vagy kicsit közelebb) vagy a falhoz, a sarkad éri el a falat és kizárólag az ujjakba tolva távolodsz el, majd jössz le a falról.

Ha ez elsőre nehezebben megy, lehet, hogy nem vagy elég közel a falhoz, emellett picit tolhatod el még a mellkast is a faltól, így könnyebb az ujjakkal megindítani a testet a talaj felé.

Amikor ez kezd már egész jól menni, mehetsz messzebb a faltól, illetve elkezdhetsz szériázni, azaz, eltávolodsz a faltól, de megtartod pár másodpercig, visszaengeded magad és megismétled 5x.


A legfontosabb az ujjak tolóerejének és a megfelelő irányoknak a megérzése. Ha ez megvan, már "csak" szinkronba kell kerülj a pillanattal, azaz a reakció idődet kell bepontosítanod amennyire csak lehet.

Ennek egy nehezebb és egyben hatékonyabb változata, amikor frontálisan vagy fent a falon. NAGYON FONTOS, hogy ezt a gyakorlatot csak megfelelő vállmobilitás esetén érdemes kipróbálnod akkor, ha képes vagy vállszög és banán póz létrejötte nélkül felépítened a kézenállást!

Ha ez megvan, akkor is érdemes az első próbát segítővel tenni, aki megfog, ha túlbillensz. Egyébként túlbillenés estén itt is a cigánykerékbe kifordulás a helyes taktika, ahogy a videó végén is látod majd.
Ha nem billensz túl és jönnél már le, de nem tudsz a kezeddel lépni, nyiss egy terpeszt és engedd le magad valamelyik irányba.

Felépíted a korrekt függőleges pozíciót. (Erről is írok még.) Itt már csak a lábfejed érinti a falat. Meglazítod az ujjakat és a tenyértövet tolod a talajba, minek következtében a tested a lábfejekkel együtt eltávolodik a faltól. Még mielőtt túl billennél hátra, az ujjakba tolva jössz vissza a falra. Ebből is lehet szériákat tolni, ha a tenyértőbe tolásra nem indulna el a test hátra felé, előtte az ujjak tolásával feszítsd rá magad a falra, majd innen lazítva az ujjakat, tenyértőbe tolva már nagy valószínűséggel működni fog a gyakorlat. :)



Az egyensúlyozás kb 90% ujj és tenyér munka, a maradék a törzsizmok finom játéka, mely egy jól felépített pozícióban viszonylag könnyen, akár magától is kialakulhat.

Természetesen ehhez is vannak rávezető gyakorlatok, melyeket egy következő blogban osztok majd meg Veled.

Szép napot és jó gyakorlást addig is. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése