2013. február 21., csütörtök

Hasznos tanácsok kézenállás előkészítéséhez


Ki ne emlékezne a tornaórai próbálkozásokra a bordásfal mellett… Gyerekként sok mindentől nem féltél még, ami ma könnyen lehet, hogy riadalommal tölt el. A kézenállás a legtöbb embernél a fejre eséstől való rettegésnél bukik meg, pedig megfelelő felkészülés mellett egy átlag ember is képes elsajátítani a biztonságos technikát.

Ma már nem csak az akrobaták privilégiuma ez a lehetetlennek tűnő mozdulat, hanem könnyen összefuthatunk vele egy komolyabb jóga órán is.

A kézenállás ugyanis számos áldásos hatást tudhat magáénak:

·         serkenti a vérkeringésedet,
·         „felébreszt”, azaz felfrissíti az agyat,
·         erősíti a csuklódat, a karodat és a vállaidat,
·         egyszerre edzi (erősíti és nyújtja) a tested teljes izomzatát,
a mély hát és mély hasizmokat is beleértve,
·         fejleszti az egyensúlyérzékedet és a koncentrációt,
·         jó közérzetet biztosít és messzire száműzi a depressziót.


Mivel magam is 30 felett tanultam meg, és hatásainak köszönhetően jóformán függő lettem,
Úgy döntöttem tanfolyamot szervezek azok számára, akik e különleges hobbinak hódolva szeretnék a stabil egyensúlyt beépíteni mindennapi életükbe.

A csapat összetétele mozgásos múlt és fizikai kondi szempontjából rendkívül vegyes volt.


A felkészülés azok számára legnagyobb kihívás, akinek kezdetben még, csak merev és fejletlen izomzat áll rendelkezésükre. Az ő hitüket, elszántságukat és kitartásukat becsülöm a legnagyobbra.

Ha Te is ebben a helyzetben vagy, és szeretnéd elkezdeni a tested kézenállásra való felkészítését, javaslom, hogy az ehhez legfontosabb izomcsoportok rendszeres erősítését és nyújtását minél előbb építsd be az életedbe.

Nagyon jól mérheted az erősödésedet a különböző típusú fekvőtámaszok gyakorlásán keresztül. Ehhez néhány praktikus jó tanács:

·         Inkább 4x5, mint egyszer 20, tehát a minőségre, ne a mennyiségre menj rá. Ahogy a technikád tökéletesedik, emelheted a mennyiséget is.

·         Találd meg a helyes kezdő pozíciót: emeld meg a csípődet, hogy ne lógjon a derék, feszítsd meg a hasat, a feneket és a combokat, ez automatikusan megfeszíti a mély hátizmokat is, ami megóv a derekad túlterhelésétől. Egyszóval légy olyan, mintha bambuszbotot akarnának törni rajtad J. Már ennek a pozíciónak (dvipádászana) a puszta kitartása is megedzi a vázizomzatodat.

·         Amikor megvan a helyes tartás és elkezded a fekvőtámaszokat, ügyelj arra, hogy csak annyira engedd magad le, hogy a pozíciót, a kinyomás alatt is meg tudd tartani. Légy végig olyan, mint egy deszka, mely nem hajlik semerre.

·         Fogod tapasztalni, hogy, ha rendszeresen és megfelelően gyakorlod a fekvőtámaszt, hamarosan egyre mélyebbre tudod majd leengedni magad, míg végül, a mellkasod egészen leér a földig.

·         Legkésőbb akkor, mikor az erőd fejlődésnek indul, és el kezded egyre lejjebb engedni a testedet, kezd el a könyöködet beforgatni a tested mellé. Ekkor már az ujjak is előre fele néznek.

·         Mindig használj mély, ujjay légzést (orron át való, erős, torokfókuszú lélegzés, mely mindkét irányba jól hallható hanggal jár), beszívást a leengedésnél, kifújást a kitolásnál. 

·         Ha úgy érzed, nehezen veszed rá magad a rendszeres, napi testedzésre, használhatsz olyan zenéket, melyek erőt adnak és lelkesítenek. Indítsd el a zenét akkor is, ha semmi kedved az erősítéshez. Ha már hallod, a zene megteszi a maga hatását, és így Te is könnyebben veted bele magad a gyakorlásba.

·         Végül egy jó tanács nem csak kezdőknek:  A kitolásnak ne csak felfelé legyen iránya, hanem hátrafelé is. Használj erős, keresztcsonti fókuszt, mintha egy üveg, jó évjáratú, tokaji lenne a keresztcsontodra állítva, és semmiképpen nem szeretnéd, hogy leboruljon J. Ezzel a hátrafelé való tolással a testedet még jobban össze tudod fogni, arról nem is beszélve, hogy így azokat az oldalsó izmokat is nagyon hatékonyan edzed, melyek majd a kézenállás, izomból való kiemeléséhez lesznek nélkülözhetetlenek.

·         Ja, és el ne feledjük az egyik legfontosabbat. Próbálj meg mosolyogni! Nem vicc, és nem is azért mondom, hogy szívassalak… Ha mosolyogsz, lelazítod az arcizmaidat, ezáltal egy olyan erőforrásra teszel szert, mely később is jól jöhet még, a nehezebb izommunkát igényelő gyakorlatoknál, mikor minden erődre szükséged lehet (pl: fejenállásból kézenállásba kinyomás esetén). Emellett elkezded magad rászoktatni arra a finom izolációs mozgásra is, amire majd a kézenállásban való egyensúly keresésénél lesz nagy szükséged.
  
Mindig ügyeljünk arra, hogy az erősítés blokkok között legyen pihenés és némi nyújtás is. Különösen, ha a vállaid kötöttek, nagyon fontos azok rendszeres nyújtása.

Egy jó tipp, hogy megtudd, mennyire merevek a vállaid!

Állj oldalt egy tükörnek, melyben legalább deréktól felfelé látod magad. Most nyújtsd ki a  karodat, függőlegesen a fejed felé. Mindeközben igyekezz a hasadat és a fenekedet megfeszíteni. Ha azt látod, hogy a függőleges karokat csak a csípőd előretolásával tudod biztosítani, az azt mutatja, hogy a vállaid még nyújtásra szorulnak. Hasonlóan kötött vállakkal, főleg, ha azok fejletlen izomzattal társulnak, a kézenállás egyedüli gyakorlása, még fal segítségével is veszélyes lehet!!!

Ebben az esetben, a rendszeres erősítés és nyújtás mellett a legkönnyebben és legveszélytelenebbül gyakorolható pozíció a kakászana, vagy „varjú póz”.Ehhez guggolj le és tedd a talajra a kezeket vállszélességben, előre néző ujjakkal egy tenyérnyire, a lábaid elé. Innen, lassan előre dőlve támaszd be a két könyököt a combok és a vádli találkozásához, körülbelül a térdek és a bokák felezőpontjánál.  Súlyodat az enyhén hajlított könyökökre engedve igyekezz tehermentesíteni a lábakat, majd előbb az egyiket, aztán, ha érzed az egyensúlyt, a másikat is emeld a levegőbe.

Ennél az ászanánál, ha kibillensz az egyensúlyodból könnyen fejre eshetsz, ezért, ha bármi bizonytalanságot érzel, inkább készíts a fejed elé egy párnát. Fontos még az is, hogy amint elemeled a másik lábadat is a talajról, legalább a két nagylábujjat érintsd össze, és a combokkal végig össze felé told a két könyököt. Egyszóval, bár nincs rajtuk súly, legyen tónus a lábakban is.

Ennek az ászanának egyfajta evolúciója lehet a bakászana, mely már lehetőséget kínál arra, hogy a lábaidat onnét közvetlenül kézenállásba emeld. 

A vállak nyújtásához legegyszerűbb, ha térdelőtámaszból függőleges, csípőszélességbe helyezett combokkal, elfekteted a felsőtestedet és a mellkasodat közelíted a talaj felé. Ha ennél lustább megoldásra vágysz, hason fekve felpakolhatod a karodat az ágyra, vagy bármilyen emelvényre, ami nem túl magas. A fejedet lógasd és a kinyújtott karokon kívül igyekezz ellazítani az egész testedet. 
A nyújtásra is igaz, hogy a hatásfok emelése végett érdemes mély ujjay légzést végezni alatta.

Ha mindehhez még az agyadat is sikerül kiürítened – amit a figyelmed a nyúló testrészre való tökéletes összpontosításával érsz el – sokkal meghittebb kapcsolatba kerülsz a saját testeddel, és a határaid tiszteletben tartása révén, a hosszú távú fejlődés alapköveit is lerakod.   

A valódi fejlődést a test, a lélek és a szellem együttes transzformációja hozza meg, ehhez pedig kitartásra és némi alázatra van szükség.

A kitartásod akkor lesz igazán hosszan tartó, ha a szívedben az elvárást, törekvéssé finomítod, az alázat pedig azon múlik, el tudod-e minden esetben fogadni azt, amit a tested megenged, még akkor is, ha az kevesebb, mint, amit legutóbb engedett. Az éppen aktuális határaid elfogadása megóv a sérülésektől, az a mélységes belső figyelem pedig, amit ilyenkor magadnak adsz, olyan ajándék, mely sokkal inkább a jóga gyümölcse, mint a tényleges, technikai fejlődés.

Ahogy a sérülések útján haladva sikerül a kezdetben agresszív testedzést jógává nemesítened, a fejlődés, mint a gyakorlás áldásos mellékhatása, magától jelenik meg, és az olyan haladó ászanák, mint a kézenállás is könnyedén megvalósíthatóvá vállnak.

Ha szeretnél csatlakozni a kézenállás órákhoz, ide kattintva találsz erre vonatkozó információt.

Jó gyakorlást kívánok Neked. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése