2013. július 1., hétfő

Az 'önkifejezés' létkérdés.

„Én nem tudok, mozogni, nekem nincs izmom… Én nem tudok táncolni, én nem tudok csak úgy improvizálgatni… Én gyenge vagyok, nem bírok el senkit. Én meg nehéz vagyok, engem nem bír el senki… A gyerekeim/szüleim/kutyám/főnököm/stb. miatt nem mehetek sehova…”Fantasztikus, mennyire kreatívak tudunk lenni, ha kifogásra van szükségünk önmagunk ellen. Annyian vágyunk rá, hogy mozogjunk, táncoljunk, akrobatikázzunk, színházat csináljunk! Aztán meg jön egy pont, ahol a legtöbben mindezt feladják. Miért mond le annyi ember az álmairól?  

A boldogtalanság, úgy tűnik jóval kényelmesebb és biztonságosabb, mint az önmegvalósítás. A boldogság kockázatos. Mi van, ha nem sikerül és megint kirúgnak a Paradicsomból?

Egy ismerősöm szerint kegyetlen dolog volt, mikor Magyarország legszegényebb vidékein tartottunk színházas, mozgásos tábort, tehetséges, de hátrányos helyzetű fiataloknak. Belekóstolnak a jóba, a törődésbe, a támogató, szeretetteljes odafigyelésbe, aztán meg mehetnek vissza a nyomorba, ahol ezután sokkal mélyebb lesz a szenvedésük.  

Igen, így is fel lehet fogni. Akár hagyhatjuk is őket elrohadni a kilátástalanság közepén, a tehetségükkel együtt.  
  
Én ezt hívom gyávaságnak. Amikor esélyt sem adsz a boldogságra, mert félsz, hogy, ha kudarcot vallasz, nem bírod majd elviselni a fájdalmat. Az élet valóban ilyen. Csupa fájdalom és bizonytalanság. A halál ehhez képest béke és nyugalom. Előbb, utóbb meg kell hoznod a döntést, vállalod-e a felelősséget az életedért. A szerelem, a szenvedély, öröm és extázis és minden intenzívebb érzés pokoli fájdalommal jár. Még a boldogság is, pontosabban a boldog pillanatok. (Mert ugye ki látott már boldogságot, csak úgy magában?)Bírni kell! Nem a fájdalomba halsz bele, hanem abba, ha nem fejezed ki, ha nem osztod meg, hanem hagyod, hogy beléd rohadjon az érzés.

Vágysz a mozgásra, a színházra, a táncra, hogy megélhesd magad, hogy megélhesd, ami Benned van. Ez a művészet és az önkifejezés valódi célja. Hogy túléld az élet intenzitását és ebben másokat is segíts. Légy hát bátor, és mutasd meg magad. Minden kifogás a halál felé visz, még pedig az értelmetlen, katarzis mentes halál felé. Pontosan ez az, amitől a legjobban félünk. „A gyermekeim fontosabbak. Nem érek rá, hogy magammal is foglalkozzak.”  Lemondhatsz az élet intenzitásáról a gyermekeid javára, de a Te boldogtalanságod őket nem fogja boldoggá tenni, sőt. Rájuk hagyod az örök lelkifurdalást, hogy miattuk nem lehettél boldog! A gyerek akkor boldog, ha a szüleit is annak látja. Téged másol. Értük   kell fontosnak lenned magad számára.
  


Akkor lesznek igazán szabadok, ha példát mutatsz nekik. Mozogjatok együtt! Vidd be az önkifejezés szabadságát a családodba! Egy kamasz valószínűleg cikinek fogja ezt találni, de, ha kitartasz a szenvedélyed mellett, sokkal jobban fog tisztelni, és könnyebben is tud kapcsolódni hozzád, mintha megkeseredett, gyáva, neurotikus személlyé válsz, aki csak a „hogyan ne…” kezdetű intelmekre tud példát mutatni. Ha magadat megtanulod bátorítani, gyermekeidnek is önbizalmat adsz majd.„Öreg vagyok én már ehhez… Ezt korábban kellet volna elkezdeni… Mozogjanak csak a profik…” Besenyő Pista Bácsi szavaival élve: „Ez hülyeség, kérem!” Egyedül a halálnak van rá joga, hogy megtiltsa, számodra a mozgást. Neki is csak egy rövid ideig. Nagyon sok olyan betegség, sérülés van, ahonnét éppen a rendszeres és megfelelő testmozgás a kiút. Megdöbbentő, mennyi ember gondolja úgy, hogy a mozgásos önkifejezés kizárólag a profik privilégiuma. A valódi élet 30 felett kezdődik. Ekkorra már jó esetben tudod, hogy mit akarsz, de, ha Te nem is tudod, a tested érzi, hogy mire van szüksége. Légy jó hozzá, és add meg neki.Ha az emberek tudnák, mi mindent meg tudnak tanulni felnőtt fejjel, nem a leépülés és a totális önbizalom/becsülés vesztés felé tartanának annyian.

Amikor önfeledten mozogsz, szép vagy. Amikor megmutatod, ami benned van, kifejezed, amit érzel, lenyűgöző vagy. Kortól, nemtől és mozgásos múlttól függetlenül.
Ehhez le kell győznöd a gátlásosságodat, a félelmeidet, a negatív hiedelmeidet? Ez maga a katarzis… A folyamat nem egyszerűen szép, hanem gyönyörű. Minél nehezebb, annál jobban megérinti a nézőt, akit Te vezetsz végig a saját folyamatodon. Megjárod a poklot, hogy felébreszd a belső erődet, a bátorságodat. Ez a valódi transzformáció.Megérinteni és felszínre hozni a félelmek alá rejtett szépséget. Hadd essen rá a Nap, tápláló sugara! Ha tudnád, hány ember van, aki rettegve vágyik ugyanerre! Mennyi embernek lehetsz példa, élő bizonyíték arra, hogy meg lehet csinálni! Nem pontozó zsűri vesz körül, hanem ámulatba ejtett, támogató közönség.

Mikor félelmeiden dolgozol, mikor a lelked felszabadításáért teszel erőfeszítést, szent vagy és az Univerzum Neked szurkol. Ezért érdemes élni, ezért érdemes meghalni.    

     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése